راهنمای شغل مهندس صنایع
شما به عنوان مهندس صنایع باید فردی با استعداد در زمینه برنامه ریزی باشید که از کنجکاوی برخوردار است و توانایی تنها کار کردن و همچنین کار گروهی را دارد. در شغل مهندس صنایع، افراد مسئولیت مهمی برای یافتن کاربردیترین روشها برای استفاده از منابع یک سازمان دارند. این منابع ممکن است شامل نیروی انسانی، لوازم، پول، انرژی و زمان باشد. مهندسان صنایع برای بهینه سازی و تسهیل عملیات مختلف، تحقیق کرده و سیستمهای مختلفی را راه اندازی میکنند.
مهندسان صنایع، طراحی، توسعه، بهبود و اجرای سیستمهای مختلف را بر عهده دارند. در این شغل مسائلی همچون بهره وری، کیفیت و کارایی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. فرصت های شغلی مهندسی صنایع (industrial engineering) بسیار متنوع هستند و با انتخاب گرایشهای مختلف، افراد میتوانند در هر حوزهای که به ارزیابی و بهبود یک فرآیند نیاز دارد، مشغول به کار شوند. مهندسان صنایع میتوانند در حوزههایی همچون اقتصاد، سلامت و درمان، تولید، زنجیره تامین، حمل و نقل و… فعالیت کنند.
لینک مرتبط: مقالات راهنمای شغلی
روز کاری در شغل مهندس صنایع با توجه به پروژهای که فرد روی آن کار میکند، متفاوت است. ممکن است او روز خود را با ارزیابی فرآیندها در کارگاه یا کارخانه و جمع آوری داده آغاز کند. او سپس به دفتر خود باز میگردد تا تمام دادههای جمع آوری شده را دسته بندی و پردازش کند. با ارزیابی و آنالیز کامل دادهها، مهندس صنایع باید راهکاری جهت مقابله با مسئلهای که مشغول حل کردن آن است، پیدا کند.
به عنوان مثال، فرض کنید یک مهندس صنایع در یک کارخانه خودروسازی کار میکند و قصد بهبود راندمان خط تولید را دارد. او ابتدا دادههای مربوط به این خط تولید را جمع آوری میکند که شامل میزان خودروهای تولیدی در یک بازه زمانی، تعداد خرابیها، زمانهای توقف و میزان بازده تولید است.
سپس، او با آنالیز دقیق این دادهها، مشکلات احتمالی را شناسایی میکند. او ممکن است وقت خود را برای اقداماتی مانند بهینه سازی جریان کار، بازنگری در زمان بندی تولید، یا بهبود روشهای کنترل کیفیت صرف کند. در نهایت مهندس صنایع راهکارهایی همچون تدوین یک برنامه تولید جدید، استفاده از فناوریهای پیشرفتهتر، یا ایجاد فرآیندهای بهینهتر را برای بهبود راندمان انتخاب کند.
همچنین، در شغل مهندس افراد باید گزارشهای مرتبط با فعالیت خود را تهیه کنند و این گزارشها را در اختیار مشتریان یا سایر ذینفعان قرار دهند.
لینک مرتبط: آگهی های استخدام مهندس صنایع
وظایف و مسئولیتهای مهندس صنایع
- توسعه برنامههای تولید و بهینه سازی تخصیص منابع به منظور دستیابی به اهداف تولید
- پیاده سازی سیستمها و ابزارهای مدیریت کیفیت برای اطمینان از کیفیت محصول و کاهش نقصهای آن
- بهینه سازی فرآیندهای زنجیره تامین مانند مدیریت موجودی و لجستیک برای افزایش کارایی
- طراحی دیزاینهای کارآمد برای محل کار با در نظر گرفتن اصول ارگونومیک با هدف بهبود ایمنی و بهره وری
- تجزیه و تحلیل داده با استفاده از روشهای آماری
- مدیریت فرآیندهای بهبود پروژه، تعریف محدوده پروژه، اختصاص دادن منابع و مدیریت زمان
- ارزیابی هزینهها و یافتن فرصتهایی برای صرفه جویی در هزینه و مدیریت بودجه
- تهیه گزارشهای فنی و مستندات با جزئيات کامل درباره پیشرفت مراحل پروژه و خروجی آن
تغییر مسیر شغلی به مهندس صنایع
افرادی که قصد تغییر شغل دارند، اگر پیشتر مشغول کار کردن در یکی از حوزههای زیر باشند، میتوانند فرآیند تغییر شغل را راحتتر از دیگران پشت سر بگذارند.
- مدیر خط تولید
- کارشناس تضمین کیفیت
- کارشناس تحلیل داده
- مدیر پروژه
چگونه مهندس صنایع شویم؟
1- برای ورود به این حرفه باید در دانشگاه در رشته مهندسی صنایع تحصیل کرده و مدرک کارشناسی خود را دریافت کنید.
2- در صورت تمایل، در مقطع ارشد با انتخاب یکی از گرایشهای شغل مهندس صنایع، ادامه تحصیل بدهید. (این مرحله ضروری نیست)
3- همزمان با تحصیل در فرصتهای کارآموزی شرکت کنید و با شرکت در نمایشگاههای کار و شبکه سازی از روشهای مختلف، ورود به بازار کار مهندسی صنایع را برای خود تسهیل کنید.