معرفی اجمالی رشته بهداشت مواد غذایی
رشد روز افزون جمعیت کشور و جهان و افزایش تقاضا برای غذا از جمله مواد پروتئینی حیوانی را در پی داشته است، تامین این بخش از نیازهای غذایی همانقدر که از نظر کمیت حائز اهمیت است، از نظر سلامت و بهداشتی بودن، اهمیتی دو چندان دارد، زیرا به طور مستقیم با بهداشت و سلامت جامعه در ارتباط است. از طرفی در سالهای اخیر موضوع افزایش تولید و توسعه صادرات غیر نفتی برای رهایی از اقتصاد تک محصولی اهمیت ویژهای یافته است و در این میان افزایش تولید فرآوردههای غذایی دامی و شیلاتی برای تامین نیازهای داخلی و نیز حضور در بازارهای جهانی مورد توجه قرار گرفته است که آشنایی با اصول کنترل تولید و کنترل فرآیند (GHP و GMP) و ضوابط HACCP و نیز مقررات و مصوبات کودکس الیمانتاریوس مستلزم این زمینه است. همچنین در مواردی نیز حسب نیاز کشور برخی اقلام غذایی با منشاء دامی از کشورهای دیگر به ایران وارد میشود که نظارت بر آنها نیز به نیروی ماهر و کارآمد نیاز دارد.
دوره کارشناسی ناپیوسته بهداشت مواد غذایی از دورههای علمی – کاربردی است که با هدف تربیت کارشناس ماهر در زمینه بهداشت مواد غذایی با منشاء دامی طراحی و تدوین شده است. فارغ التحصیلان این دوره ضمن کسب اطلاعات علمی، مهارتهای عملی در زمینه مربوطه را نیز به دست میآورند و قادر به همکاری در امور نظارتی و مدیریت بهداشتی در کارخانجات و کارگاههای تولید کننده مواد غذایی با منشاء دامی و شرکت در امور برنامه ریزی و اجرای پروژههای مرتبط با آن خواهند بود. برخی از تواناییها و وظایف فارغ التحصیلان این رشته عبارتند از:
- اعمال بهداشت در واحدهای تولید فرآوردههای غذایی با منشاء دامی و صنایع جنبی وابسته به آن
- همکاری در بازرسی بهداشتی گوشت در کشتارگاههای دام و طیور
- همکاری در بازرسی بهداشتی در مراکز توزیع فرآوردههای غذایی و مواد خام دامی
- ارائه خدمات کارشناسی در آزمایشگاههای کنترل کیفی و بهداشتی مواد غذایی
- مسئولیت بهداشتی در مراکز جمع آوری شیر
- همکاری در بخش آموزش و تحقیقات بهداشت مواد غذایی
- مسئولیت بهداشتی در مراکز عرضه مواد غذایی
- همکاری در نظارت بهداشتی در مراکز صید و اسکلههای صیادی
فرصتهای شغلی
فارغ التحصیلان این رشته در شرکتهای دولتی و خصوصی میتوانند در مشاغل زیر استخدام شوند:
- کارشناس بهداشت شیر و فرآوردههای لبنی
- کارشناس بهداشت گوشت و فرآوردههای گوشتی
- کارشناس بهداشت آبزیان و فرآوردههای شیلاتی
- کارشناس بهداشت تخم مرغ و عسل
- کارشناس آزمایشگاه کنترل کیفی و بهداشت مواد غذایی
- کارشناس بهداشت کارگاههای بسته بندی مواد غذایی با منشاء دامی
- کارشناس بهداشت سردخانه و مراکز نگهداری مواد غذایی
- کارشناس بهداشت واحدهای تبدیل ضایعات فرآوردههای دام، طیور و آبزیان
- کارشناس بهداشت مراکز عرضه و فروش مواد غذایی
- کارشناس بهداشت سایر مواد غذایی با منشاء دامی
لینک مرتبط: راهنمای انتخاب رشته