راهنمای شغل کارشناس کنترل کیفی
در شغل کنترل کیفیت (quality control)، شما باید از اینکه محصولات و خدمات در حال تولید با استانداردهای کیفی و ایمنی همخوانی دارند، اطمینان حاصل کنید. در این شغل، شما مسئول نظارت بر فرآیندهای تولید، انجام بازرسیها و اجرای اقدامات لازم برای حفظ کیفیت و تولید کالای استاندارد خواهید بود. در معرفی شغل کنترل کیفیت ذکر این نکته ضروری است که حوزههای مختلف از جمله صنایع دارویی و مواد غذایی به کارشناس کنترل کیفیت نیاز دارند.
کارشناسان کنترل کیفیت روز کاری خود را با بازرسی از خط تولید، ماشین آلات و تجهیزات آغاز میکنند تا هر گونه نقص یا ایراد احتمالی را شناسایی کنند. آنها ممکن است با مدیران تولید جلساتی در رابطه با مسائلی همچون مشکلات فنی یا اجرای اقداماتی برای بهبود فرآیندهای تولید، داشته باشند.
لینک مرتبط: مقالات راهنمای شغلی
کارشناس کنترل کیفیت موظف است کیفیت محصول در حال تولید را مورد آزمایش و ارزیابی قرار دهد. معمولا برای این کار، او با استفاده از تجهیزات و تکنیکهای تخصصی به کارهایی از جمله اندازه گیری ابعاد محصول، آنالیز مواد شیمیایی و … میپردازد.
بخش مهمی از شغل کنترل کیفیت مربوط به تجزیه و تحلیل دادههای کیفی است که حین بازرسی از خط تولید جمع آوری شدهاند. در این زمینه، کارشناس باید با آنالیز دادهها، ترندها، الگوها یا ناهنجاریهایی را که نشان دهنده وجود یک مشکل اساسی در فرآیند تولید هستند، شناسایی کند. او همچنین باید جلسات و کارگاههای آموزشی برای کارکنان خط تولید برگزار کند و روشهای صحیح کنترل کیفیت، استفاده از تجهیزات و همچنین راهکارهای بهبود فرآیند تولید را با آنها به اشتراک بگذارد.
کارشناسان کنترل کیفیت ممکن است با تیمهای مهندسی، طراحی و حتی زنجیره تامین برای تولید محصولات جدید، ایجاد تغییرات مورد نیاز در چرخه تولید و … همکاری کنند. آنها همچنین وظیفه دارند گزارش کاملی از فعالیتهای مرتبط با کنترل کیفیت از جمله مشکلات شناخته شده و پیشنهادهای مرتبط با بهبود تولید، تهیه کنند. در برخی موارد کارشناسان این گزارشها را در جلساتی با سهامداران، مدیران، تیمهای مهندسی و… به اشتراک میگذارند.
لینک مرتبط: آگهی های استخدام کارشناس کنترل کیفی
وظایف و مسئولیتهای کارشناش کنترل کیفی
- بررسی رعایت شدن استانداردها و روشهای صحیح مونتاژ یا تولید محصول
- بررسی نقشهها و مشخصات برای مقایسه با کالاهای تولید شده
- ثبت نتایج بازرسی با تکمیل گزارشها و ثبت میزان هدر رفت
- ارائه آموزشهای لازم به تیم تولید برای بهبود کیفیت محصول تولیدی
- ارائه راهکارهای موثر برای بهبود فرآیند تولید
- نظارت بر نحوه عملکرد دستگاهها و ابزارها و متوقف کردن استفاده از تجهیزاتی که ایمنی کافی ندارند
- توجه به کالیبره بودن دستگاهها و درخواست تعمیر آنها در مواقع مورد نیاز
- خواندن و تفسیر نقشههای مهندسی
- استفاده از ابزارهای اندازه گیری در شغل کنترل کیفیت مانند کولیس و میکرومتر برای اندازه گیری محصولات
- جمع آوری و دسته بندی دادههای کیفی آماری
- پیدا کردن دلیل نقص محصول و یافتن راهکاری برای بهبود آن
تغییر مسیر شغلی به کارشناس کنترل کیفی
افرادی که قصد تغییر شغل دارند، اگر پیشتر مشغول کار کردن در یکی از حوزههای زیر باشند، میتوانند فرآیند تغییر شغل را راحتتر از دیگران پشت سر بگذارند.
- مدیر پروژه
- کارشناس تضمین کیفیت
- دیتا آنالیست یا دیتا ساینتیست
- مهندس نرم افزار
- مدیر تولید
- مدیر زنجیره تامین
چگونه کارشناس کنترل کیفی شویم؟
1- در دانشگاه در رشته مهندسی صنایع تحصیل کنید. (با تحصیل در رشتههایی همچون شیمی، پلیمر، مهندسی پزشکی، مهندسی مکانیک و … نیز فرصت استخدام شدن در شغل کنترل کیفیت را خواهید داشت).
2- زبان انگلیسی و طرز کار با نرم افزارهای آفیس را بیاموزید.
3- در دورههای آنلاین یا حضوری شرکت کرده و مدرک کنترل کیفیت را دریافت کنید. (این مرحله اختیاری است)
4- رزومه خود را که شامل دستاوردهای تحصیلی و تواناییها و مهارتهایتان است تکمیل کنید.
5- حین تحصیل در دانشگاه یا پس از فارغ التحصیلی، برای موقعیتهای کارآموزی رزومه بفرستید و خود را برای پاسخگویی به سوالات مصاحبه استخدامی آماده کنید.