راهنمای شغلی مدیر تولید

راهنمای شغلی

راهنمای شغل مدیر تولید

به‌عنوان یک مدیر تولید می‌توانید در صنایع و حوزه‌های گوناگونی مانند خودروسازی، فناوری، محیط‌زیست و فیلم‌سازی مشغول به کار شوید. بسته به صنعت انتخابی خود نیز می‌توانید محیط‌های کاری مختلفی مثل کارخانه صنعتی، کارگاه تولیدی یا یک سازمان دولتی را تجربه کنید.

معمولا مدیران تولید بیشتر وظایف خود را در محیط کارگاهی و تولیدی پیش برده و بعضی از وظایف سازمانی را هم در محیط اداری انجام می‌دهند. در برخی از محیط‌های تولیدی، پوشیدن تجهیزات ایمنی مثل کفش و کلاه ایمنی، عینک و دستکش ضروری است. مدیران تولید ممکن است برای ارائه نتایج و پیشنهادات با مدیران اجرایی جلساتی داشته باشند که در برخی موارد نیاز به سفر کاری دارد.

روز کاری یک مدیر تولید بسته به نوع صنعت، محیط کاری، اندازه سازمان و وظایف تعیین شده برای او، می‌تواند بسیار متنوع و متغیر بوده و چالش‌های خاص خود را داشته باشد. اما معمولا، یک روز کاری مدیر تولید شامل فعالیت‌هایی مثل مدیریت تیم تولید، برنامه‌ریزی و کنترل فرایندهای تولیدی، حل مسائل فنی و عملیاتی و تصمیم‌گیری‌های مربوط به بهینه‌سازی عملیات تولید می‌شود.

روز کاری یک مدیر تولید با بررسی ایمیل‌ها و گزارش‌های روزانه مربوط به تولید، کیفیت، ایمنی و سایر شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI) شروع می‌شود. این کار به مدیران تولید کمک می‌کند تا بر اساس وضعیت موجود، اولویت‌بندی تسک‌ها و برنامه‌ریزی روزانه خود را انجام دهند.

لینک مرتبط: مقالات راهنمای شغلی

راهنمای شغل مدیر تولید

یکی از وظایف روزانه یا هفتگی مدیر تولید، برگزاری جلسه با تیم تولید و سرپرستان تولید است. در این جلسه درباره موضوعاتی مانند بررسی عملکرد روزهای گذشته، مسائل مربوط به تولید، نیازها و مشکلات احتمالی تیم و برنامه‌ریزی برای روزهای آینده صحبت می‌شود. یکی از اهداف این جلسات، مطمئن شدن از این موضوع است که محصولات مطابق با استاندارد سازمان، در زمان مقرر و با بودجه تعیین شده، تولید می‌شوند.

مدیران تولید باید هر روز از خط تولید بازدید کنند و از نزدیک شاهد فرایند تولید، کیفیت و پیشرفت کار و مشکلات موجود باشند. مدیر تولید در طول روز، ممکن است با موارد غیرمنتظره‌ای مانند خرابی تجهیزات، مشکلات کیفیت یا مسائل مربوط به کارکنان روبرو شود. در این موارد، او باید به‌سرعت برای حل مشکلات و به‌حداقل رساندن تأثیر آن‌ها بر تولید، اقدام کند.

مدیران تولید باید جلساتی با سایر بخش‌ها مانند تیم تامین، کیفیت، فروش و بازاریابی نیز داشته باشند. هدف از برگزاری این جلسات، بررسی پیشرفت کاری، حل مسائل موجود و هماهنگی فعالیت‌های تولید با نیازها و تغییرات بازار است.

یک مدیر تولید باید بر عملکرد اعضای تیم تولید نظارت کند و راهنمایی‌های لازم برای بهبود عملکرد و ارتقای مهارت‌ها را به آن‌ها ارائه دهد. علاوه بر این، مدیران تولید، در هنگام استخدام نیروی جدید تیم تولید، وظیفه بررسی رزومه‌ها و انجام مصاحبه با متقاضیان را بر عهده دارند.

لینک مرتبط: آگهی های استخدام مدیر تولید

وظایف و مسئولیت‌های مدیر تولید

  • ارزیابی نیازهای پروژه و منابع برای هر پروژه تولیدی مانند مواد، تجهیزات و نیروی انسانی موردنیاز
  • برآورد و تعیین هزینه‌های کلی تولید و زمان انجام پروژه
  • اطمینان از رعایت مقررات بهداشتی و ایمنی
  • تعیین استانداردهای کیفی محصولات و نظارت بر رعایت آن‌ها در تمامی مراحل تولید
  • تایید درخواست‌های تعمیر و نگهداری تجهیزات و خریدهای جدید
  • پیگیری دقیق فرایند تولید و اطمینان از پیشرفت کار طبق برنامه
  • راهنمایی، آموزش و ارزیابی عملکرد کارکنان زیرمجموعه
  • هماهنگی با بخش‌های مختلف سازمان برای تامین به‌موقع مواد، بازاریابی محصولات و فروش کالاهای نهایی

تغییر مسیر شغلی به مدیر تولید

افرادی که قصد تغییر شغل دارند، اگر پیش‌تر مشغول کار کردن در یکی از حوزه‌های زیر باشند، می‌توانند فرآیند تغییر شغل را راحت‌تر از دیگران پشت سر بگذارند.

  • مدیر تضمین کیفیت
  • کارشناس عملیات
  • کارشناس تولید
  • مدیر زنجیره تامین

چگونه مدیر تولید شویم؟

1- برای ورود به این شغل، ابتدا باید مدرک کارشناسی خود را در رشته‌های مرتبط مانند مدیریت بازرگانی دریافت کنید. داشتن مدرک کارشناسی ارشد در رشته‌هایی مانند ساخت و تولید یا مدیریت بازرگانی نیز می‌تواند مفید باشد.

2- در دوره‌های آموزشی شرکت کرده و گواهینامه‌های فنی و تولیدی مرتبط را دریافت کنید.

3- یک صنعت خاص را انتخاب کرده و از طریق کارآموزی یا یک موقعیت سطح پایه، کار در آن صنعت را شروع کنید. از این موقعیت برای کسب مهارت و تجربه عملی لازم پیش از فعالیت در پست مدیریتی استفاده کنید.

4- پس از کسب تجربه لازم، رزومه استانداردی برای خود بسازید و برای موقعیت‌های شغلی مدیریت تولید ارسال کنید.